hits
 • 13.09.2017 kl. 10:50

ER DU MER VERDT SOM MENNESKE FORDI DU IKKE ER EN FLYTKNING?

 Hei og god formiddag (?) til dere hjemme i Norge!

 

Jeg hadde egentlig tenkt til å poste et blogginnlegg med bilder fra Kyotos gater i dag. Men det falt langt bak i prioritering, etter å ha lest en artikkel i BTs eAvis.

Selv om jeg er på utveksling, så prøver jeg å henge litt med på hva som skjer i Norge - eller, i hvert fall i Bergen. Derfor klikker jeg meg innom VG og BT.no - på samme måte som jeg ville gjort hjemme, men i mye mindre grad selvfølgelig, da tiden ikke strekker til. Nå som det har vært stortingsvalg, og sykkel-VM i Bergen nærmer seg, så har jeg kanskje vært litt ekstra observant. Og i dag klikket jeg meg som vanlig inn på BT.no i forelesningen for å se dagens nyhetsbilde (høres ut som reklame, lover at det ikke er det). Rullet meg nedover siden som vanlig, forså å klikke meg inn på interessante artikler. Og i dag, var det en artikkel som virkelig fanget min interesse; «Flyktningen som lager sin egen valgstudie», skrevet av Bjørn Asle NordArtikkelen tar for seg et intervju av en flyktning bosatt i Bergen, som virkelig prøver å engasjere seg i det norske samfunn. Noe jeg synes er veldig kjekt å lese om, spesielt ettersom innvandrere får mye hets i det sosiale medium. Innvandringspolitikk har vært (og er fortsatt) et stort tema i valgkampen i år, og å skulle uttale seg om det, er jeg vel ikke alene om å føle er et vanskelig og fremmed tema, som man skal være forsiktig med å peke fingre mot. Imens du leser dette blogginnlegget, eller leste overskriften før du klikket deg inn på bloggen, oppdaget du kanskje at jeg ikke har etnisk norsk utseende, og gikk kanskje til konklusjon med at «enda en innvandrer, som prøver å forsvare seg»? Her kommer derfor det å kjenne til bakgrunnsinformasjon før man dømmer, inn i bildet; jeg ble adoptert som nyfødt, og prøver på ingen måte å snakke for en flyktning/innvandrer som har opplevd å måtte flykte fra sitt land! Prøver ikke å trakke på noens tær, på min blogg vil jeg bare skrive om mine tanker/opplevelser.  

Tilbake til innleggets hensikt. Har ikke tenkt til å oppsummere innlegget, da kan dere heller klikke dere inn på linken for å lese hele artikkelen; https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/vLXB4/Flyktningen-som-lager-sin-egen-valgstudie (lurer på om artikkelen ligger i BT+:(). Den syriske mannen som blir intervjuet, forteller om sin interesse for valgkamper, og det nevnes at han har utdanning i økonomi og administrasjon. Det var absolutt en informativ og fin lesning! Men det som virkelig fikk meg til å bli lei meg og satt ut, var når denne mannen kom innpå noe han hadde opplevd på Facebook. Han hadde engasjert seg i en tråd på Erna Solbergs- offisielle facebookside, da en nordmann hadde kommentert noe respektløs. Jeg siterer fra artikkelen av Bjørn Asle Toft:  « - I tråden var det en som ville gi syriske flyktninger penger, slik at vi kunne dra tilbake til der vi kom fra. Jeg takket og svarte at jeg hadde penger nok selv, men at vi ikke ville returnere tilbake til krigen». (!!!!!) Jeg får fortsatt frysninger av å lese det sitatet! Jeg blir så flau og lei meg, det verste er at det ikke er første gang jeg har sett en slik kommentar! Det florerer jo med dritt kommentarer fra unge naive til godt voksne mennesker (som for såvidt også kan være naiv) på sosiale medier.


Ikke misforstå, jeg forstår at vi nordmenn er overbeskyttende overfor landet vårt og norsk kultur, men vi må jo uansett ikke glemme at vi alle er mennesker? Det burde ikke hjelpe noen å snakke nedlatende til noen som helst, uansett hvor stor fremmedfrykt eller redsel du kjenner i takt med globalisering. Jeg liker å tro at jeg ikke er naiv, for ja jeg forstår at innvandrere kan være en trussel, men hva med alle de flotte menneskene som flykter fra livene deres i sitt hjemland? Mange flykter fra et liv med lang utdanning og god jobb, familie og venner. På mange måter fra sin identitet også, fordi det er krig i hjemlandet deres. Jeg tror ikke vi helt forstår at landene deres er under KRIG!? Bomber, våpen, blod, tårer, død. Krig! At det i det hele tatt er uhyggelige debatter på det sosiale medium om alle innvandrer som flykter, er forkastelig i seg selv! De krangler ikke om skatter og avgifter, klager på været eller at økonomien ikke er god nok - nei, de ser verden rundt seg bli bombet og ruinert, og mennesker - både nære og fremmede bli drept. 


Det er så mye mer jeg vil si... På toppen av det hele, når alle (håper jeg) ønsker å se verden bli et bedre sted, så har Trump makten i USA, Afrika og krig i Midtøsten står stille, og det fryktes borgerkrig i Venezuela... Arh, ber virkelig til høyere makter om at vår/min generasjon (jeg er født i 95) vil gjøre verden bedre! Pls.


 Avslutter dette innlegget med å si at jeg håper du som leser har fått en liten «awakening» og et nytt perspektiv. Og at du forstår at det ikke hjelper å kun holde seg unna kommentarfeltet, på sosiale medier. Den enkeltes holdning må endres og forbedres (i hvert fall hvis du føler deg truffet!!), og vi må ikke glemme at vi alle er mennesker.           
Takk for din oppmerksomhet! Legg gjerne igjen en konstruktiv kommentar, eller del innlegget videre!

- Og hvis du kommenterer noe usaklig, så skal jeg sørge for at du ikke har mulighet til å anvende sosiale medier igjen... Helt seriøst, har sett meg lei av at det kommenteres dritt på offentlige personers plattformer! Ikke glem at det går an å spore opp hvem du er selv om det bare oppgis IP-adresse:-))) Vår generasjon som har vokst opp med mobil/internett har en del knep på lur;). Okei, nok skremsel propaganda! Hehe
 Peace & love xxx Juliet

Martine Susann Fretheim

14.09.2017 kl. 11:06
Veldig fint innlegg :) fint at noen skriver om dette.

Juliet Marthinsen

14.09.2017 kl. 12:25
Martine Susann Fretheim: Tusen takk! :)

Line

14.09.2017 kl. 13:50
Alle mennesker er like mye verd!! hvorfor setter du slik fjern overskrift og har ikke flyktninger blitt tatt godt imot i Norge ??? Her for dem alt dem trenger og her blir folk kasta ut fra gamle hjemmet fordi flyktningene som ikke har vært i dette landet å jobbet som våre forfedre skal få plass...? 'en av flere ting!

Ikke er man trygg alene en kort tur på kvelden fordi "mange" flyktninger voldtar og det er øker drastisk. Hm også er det nesten bare enslige halvunge mannfolk som kommer hit flesteparten...

Tenk på det....

Juliet Marthinsen

14.09.2017 kl. 13:58
Line: Ja, alle mennesker er like mye verdt. Hvis du leste innlegget og fikk med deg budskapet i teksten, hadde du sikkert forstått hvorfor jeg valgte å sette overskriften på spissen i et spørrende lys.

Responsen din, er et godt eksempel på hvordan mange generaliserer og forhåndsdømmer. Så spør du meg, så spør jeg deg ;)

Helga Annie Sriskantharajah

15.09.2017 kl. 04:46
Så fantastisk stolt jeg blir når jeg ser at det finnes unge, oppegående mennesker som har skjønt viktigheten av å se at alle er mennesker, at uansett hvor vi opprinnelig ble født, vokste opp, tok utdannelse eller stiftet familie - så er vi helt like i det at vi er mennesker og har den samme verdi.

Jeg synes som deg at det er sjokkerende å lese at noen kan komme med slike kommentarer til andre mennesker, som det som kommer fram i artikkelen du linker til.

Dessverre vet jeg så alt for godt at dette ikke er et enestående tilfelle. Mange blir møtt av denne typen kommentarer i sosiale medier. Og- har jeg oppdaget, spesielt hvis man som ikke-norsk faktisk forsøker å holde seg oppdatert og interessert i det norske samfunnet, den norske politikken osv.

Det klages stadig over at "utlendinger" (grøss- liker ikke det ordet) ikke tilpasser seg vårt liv i Norge - men så snart de gjør det, så klager vi for det også.

Har jobbet i mange år, som frivillig, med enslige asylsøkende barn og har sett og hørt mye. Selv små barn må på sitt begrensede norsk stå midt i gågata og prøve å forsvare seg fra voksne nordmenn som synes det er helt innafor å spørre dem hvorfor foreldrene deres ikke ville ha dem, hvorfor de ble sendt til Norge, var det for at de skulle sende penger hjem...

Huff, nei se her rant det over....Blir fort i overkant engasjert - som du skjønner er jeg svært opptatt av at vi alle selvfølgelig har den samme verdi som mennesker!

Beklager. Ville bare si jeg var glad for at du viser ansiktet til en omtenksom og god norsk ung kvinne. Takk for innlegget ditt

Juliet Marthinsen

15.09.2017 kl. 06:03
Helga Annie Sriskantharajah: Tusen takk for en rørende og informativ kommentar! Forstår veldig godt at du blir engasjert! Ingen skade gjort:) Slike kommentarer motiverer meg til å fortsette å skrive om slike tema!

Igjen, tusen takk!
 • Juliet Marthinsen

  Bergen ❤️ - atm på siste semester av bachelor i Markedsføringsledelse.


  KONTAKT


  julietmarthinsen@gmail.com

  Søk

  Bla i bloggen


  Bloggdesign

  Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no